Buscar
Innova 31 tria la medicina per a la seva primera inversió de l'any

L'empresa de capital de risc entra a Onmedic, una empresa de tecnología per fer recerca

L'empresa de capital de risc Innova 31, impulsada per la Universitat de Catalunya (UPC), acaba d'aprovar el primer projecte del 2001. Es tracta d'una inversió de 300.506 euros a Onmedic, una empresa de tecnologia per fer recerca en medicina.

OLGA GRAU I Barcelona

<<Els informàtics no saben medicina i els metges desconeixen el món de la informàtica.>> Amb aquestes paraules explica el fundador d'Onmedic, Albert Arnó, el buit de mercat existent en el món de la recerca mèdica, en què, en aquests moments, la majoria dels metges realitza els assaigs clínics amb mètodes manuals i força tradicionals.

Onmedic, que acaba de rebre 300.506,05 euros (cinquanta milions de pessetes) de l'empresa de capital de risc Innova 31, participada per la UPC, Caixa Catalunya, la família Sans, el grup Godó i la gestora de patrimonis EDM, centra l'activitat en la producció de programari especialitzat per a la investigació científica.

Aquesta nova eina, que l'empresa ha batejat com a Onmedic data, esdevé pionera a l'hora de donar als metges les eines necessàries per recollir dades per als estudis d'una manera automatitzada i a través d'Internet, com també per obtenir estadístiques amb moltes combinacions.

L'efectivitat del programari d'Onmedic es palesa amb l'èxit obtingut els darrers mesos pels seus productes. En aquest sentit, diversos laboratoris farmacèutics i hospitals públics, com el de Viladecans i Can Ruti, treballen ja amb l'Onmedic data per a totes les qüestions relacionades amb la recerca. La firma preveu, així, tancar l'any 2001 amb una facturació de 601.012,10 euros (cent milions de pessetes), xifra que augmentarà fins a tres milions d'euros (500 milions de pessetes) l'any vinent.

Onmedic té una plantilla de cinc persones i treballa amb un equip de quinze col·laboradors, format per experts en biologia molecular, psicologia i informàtica, entre d'altres. La firma, amb beneficis des del primer any, obté el seu negoci de comercialitzar el programari en els laboratoris farmacèutics que encarreguen els estudis.

<<La nostra idea és força utòpica: no estem d'acord que els metges paguin per fer servir els nostres productes, el que volem és fomentar la recerca i vendre les eines als laboratoris farmacèutics>>, explica el fundador d'Onmedic.

L'empresa va ser fundada el 2000 per Albert Arnó, aleshores inverstigador especialitzat en recerca en el camp de la sida a Can Ruti i autor d'un programari per ajudar als metges a triar el tractament més idoni per als malalts de sida. <<Vaig deixar-ho tot per engegar aquest projecte, perquè fer recerca és compartir informació i això és el que aporten els nostres programaris>>, diu Arnó.

 

Dotze mesos de vaques magres

La inversió en l'empresa Onmedic és la primera aposta que ha fet Innova 31 els darrers dotze mesos. Segons el director general de l'empresa de capital de risc, Ramon Morera, els últims dotze mesos han passat per les mans d'Innova 31 una mitjana de cent projectes, dels quals només ha fructificat aquesta inversió. 

<<És una any una mica fluix pel que fa a projectes que no pas l'exercici passat>>, assegura Morera, que hi afegeix que, en aquests moments, s'estan estudiant set empreses més, els projectes dels quals podrien reeixir els propers mesos.

Innova 31, que centra l'activitat a donar suport financer i de gestió a projectes nous que basen el seu desenvolupament en les noves tecnologies, és la primera iniciativa d'aquestes característiques posada en marxa per una universitat pública a l'Estat espanyol.

La intenció d'aquesta societat és participar en rondes de finançament que se situïn entre 150.253,03 i 450.759,08 euros (25 i 75 milions de pessetes).

L'estratègia és vendre la participació en les empreses invertides quan aquestes ja han adquirit una certa dimensió. 


Pinche aquí para descargar el artículo  

       
Fake Taksi Taxi